regel 3

Regel 3. Avvisa lögner och manipulation

När det finns tecken på att personen är beroende förvänta dig att lögner och manipulation förekommer, så att du inte blir tagen på sängen när de gör det.

 

När en person blir beroende är det nästan som om det finns ett särskilt beteende mönster som hon eller han går in i. Sinnet blir tjänare av drogerna. De blir experter på att ljuga sig ut ur tuffa situationer.

De lär sig också hur de stöter undan dem som försöker rädda livet på dem. De gör så att det blir deras fel att de missbrukar droger.

 

Förstå dessa två fakta:

 

1. Tillsammans med drogmissbruk kommer ett moralisk och etisk förfall.

 

2. Begär efter fler droger eller alkohol kan vara så överväldigande att missbrukaren känner sig galen. Han känner sig helt berättigat att säga eller göra något dumt eller elakt för att få folk att lämna honom ensam så att han kan fortsätta att missbruka droger. Det känns lika viktigt som att andas för honom att göra detta.

 

Så du behöver inte bli förvånad när lögnerna kommer. Du måste vässa dina detektiv kunskaper, kontrollera berättelserna, och vägra att låta dig manipuleras. Du förtjänar inte det.

Hur man gör det fel:

 

En hustru finner ut att hennes man inte går till arbetet och har en ny buckla på hans lastbil. Hon frågar vad som hände. Mannen svarar att på jobbet backade en lastbil in i honom och när han frågade om ersättning fick han sparken. Han var ändå trött på det jobbet och han kommer att ta lite ledigt en tid. Hustrun reagerar eftersom det verkar vara pengar som saknas i budgeten varje månad, många räkningar är redan förfallna. Hon protesterar mot hans förslag ta ledigt, när det finns räkningar som måste betalas.

Hennes man vänder problemet mot henne och anklagar henne för att inte vara positiv till hans behov att ta lite ledigt, när hon tog två år ledigt efter barnet födts. Han läxar upp henne och förringar henne tills hon ger upp och säger till honom att han kan göra vad han vill.

 

Hur man gör det rätt:

 

Detta exempel visar en svår situation som helt enkelt gör att den anhörige kan behöva hjälp utifrån. Stödet från andra familjemedlemmar, husläkare, socialtjänsten eller en intervention kan behövas för att hantera mannens försök till hot eller manipulation. Beroende är en kraftfull och smart fiende. En hjälplös make/maka, en medelålders frånskild mamma, en skröplig far eller värst av allt en äldre mormor, har inte förmågan att hålla emot den här typen av direkt angrepp. Den person som den beroende ljög för eller manipulerade behöver börja med att inse att hon/han inte är den som skapar denna situation.

 

Hon måste hitta tillräckligt stöd för att kunna göra något åt det. I exempel med bucklan på bilen, hör hustrun lögnerna och säger ingenting. Hon uppmärksammar alla senaste problemen, sjukdomar och pengar som saknas och inser att något måste göras. Hon ber att få hjälp av andra starka pålitliga familjemedlemmar. Arbetsgivaren hörs och det visar sig att mannen fick sparken för att han använde droger på arbetet. Snart kommer missbrukaren att konfronteras av en grupp som kräver ett drogtest och sedan behandling om drogtestet är positivt.

Vi hjälper dig motivera missbrukare att sluta

ta droger

ring: 0731-533156,

0413-19170

 

Regel

Information om olika droger

Cannabis spice kokain extasy crack benzo opium metadon