regel 2

Regel 2. Var inte en "möjliggörare"

 

En "möjliggörare" kan tro att de hjälper när det i själva verket är de som bidrar till en persons självförstörelse.

 

Eftersom det är hårt för vissa människor att acceptera detta, gör detta det faktiskt möjligt för en person att fortsätta att missbruka droger eller alkohol.

 

I stället för att insistera på att person får professionell hjälp, kan en möjliggörare låta en missbrukar som har bränts sina broar, att bo i hemmet, hjälpa honom att hitta ett jobb, låna honom en bil (som han använder för att hämta droger), eller ge honnom mat varje dag.

 

Finansieringen är ett sätt som möjliggörare tillåter drogmissbruk att fortsätta, när en missbrukare har förlorat samtliga sina inkomstkällor.

Om då familjen fortsätter att stödja personen ekonomiskt, kan personen köra sig själv rakt ner i en själv-destruktiv bana.

 

Det kan ta en ganska stor portion av självdisciplin för att stoppa att möjliggöra, att hjälpa en person i trubbel är naturligt för en kärleksfull familj.

 

Att ge ett litet lån, hjälpa honom att hitta en ny bil efter att han förstör den sista, ringa runt för att hjälpa honom att hitta ett jobb. Alla dessa vänliga handlingar kan helt enkelt vara att förlänga hans drogmissbruk.

 

Hur man gör det fel

 

En ung kvinna kommer hem och frågar sina föräldrar om 3500 kr för hyran. De frågar varför hon inte kan betala sin hyra, hon säger att hon förlorade sin plånbok och hon hade alla hennes hyrespengar i den. Trots att hon inte hade tillräkligt med pengar till hennes hyra månaden före, och hon har varit sjuk en hel del på sistone, så ställde föräldrarna inga fler frågor. De ger henne pengar och hon går därifrån utan att hon egentligen blev hjälpt.

 

Hur man gör det rätt

 

En ung kvinna ber om hyrespengar. Föräldrarna ifrågasätter varför hon inte kan betala hyran och noterar att hon bad om 600 kr för att slutföra sin hyresbetalning bara tre veckor innan. Hon säger att hon förlorat plånboken. I stället för att göra det möjligt för henna att manupulera, säger pappan att kravet för att låna ut kväver motprestationen att han ska kunna se hennes kvitton av den senaste tidens kostnader och lönecheckar. Hon får ingen möjlighet att ljuga, och familjen bidrar inte till hennes drogmissbruk genom att ge henne pengar som bara kommer att gå direkt till hennes langare. De kan nu arbeta på det verkliga problemet.

Regel

Vi hjälper dig motivera missbrukare att sluta

ta droger

ring: 0731-533156,

0413-19170

Information om olika droger

Cannabis spice kokain extasy crack benzo opium metadon